Dizajn i izrada web stranica, internet marketing, multimedija, priprema za tisakSadržaj rubrike
CMS i web dizajn
Prilikom izrade web stranica koristimo CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem, jer tako:

♦ možete sami održavati web stranice
♦ kad god poželite, možete na svoje web stranice dodati nove tekstove, obavijesti, novitete, akcije, zanimljive ankete...
♦ sve možete ukrasiti prikladnim fotografijama, multimedijskim sadržajem i flash animacijama.
♦ možete predstaviti svoje proizvode slikom, tekstom i zvukom.
♦ s nekoliko jednostavnih klikova, možete ukloniti sadržaj koji više nije aktualan i dati svojim web stranicama život, dinamiku i vjerodostojnost.
SEO web stranice
SEO (Search Engine Optimization) ili web stranice optimizirane za tražilice, jednostavno morate imati. Ako waše web stranice nisu izrađene tako da budu lako indeksirane, svi kasniji napori u optimizaciji će biti uzaludni.
seo

Ako su vaše web stranice dobro pozicionirane za određene pojmove, imat ćete posjetitelje i kupce.
Akcija 2+1
image

U želji da pomognemo neprofitnim udrugama da dođu do kvalitetnih web stranica, pokrenuli smo akciju 2+1. Preporučite nam ili pomozite da ugovorimo izradu dviju plaćenih web stranica, a mi ćemo za uzvrat izraditi jednu besplatnu stranicu neprofitnoj udruzi ili organizaciji, po vašem izboru.
Pokorite Internet
Pokorite Internet - LOKALNO
Kako možete iskoristiti Internet za unaprjeđenje svog lokalnog biznisa?

♦ Izgraditi povjerenje kod potencijalnih klijenata
♦ Povećati bazu svojih klijenata
♦ Ojačati lojalnost svojih kupaca
♦ Preskočiti konkurenciju
♦ Izgraditi imidž “najboljeg u poslu”
♦ Proširiti doseg svojih usluga
♦ Dodati nove izvore prihoda

Trenutno posjetitelja: 15
AZ Promo › multimedija › digitalni_zvuchni_formati

Digitalni Zvučni Formati

Postoji mnogo različitih formata za snimanje i reprodukciju digitalnog zvuka. Neki ovise o određenom softweru, dok drugi imaju standard koji podržava većina programa. Usredotočit ćemo se na formate koji se najčešće koriste.

Zvučni format možemo podijeliti u tri glavne kategorije – nekompresirani format, kompresirani formati s malim gubicima i vrlo kompresirani formati. Uz to postoje i različiti 'codeci' (compressor/decompressor) – programi koji kompresiraju, odnosno dekompresiraju zvučne podatke.

Watermark image


Nekompresirani podatci su potpuni u svojoj informaciji, ali i veličini. Primjer je podatak s nastavkom *.wav koji u dužini od jedne stereo minute (dva kanala), pri 16-bitnoj rezoluciji i frekventnom opsegu 44100 Hz, iznosi oko 10 MB.

Primjer kompresiranog podatka s malim gubicima i visokom kvalitetom je WMA audio format.

Vrlo kompresiran zvučni podatak je npr. MP3 i Real Audio format. Ti se formati najčešće i koriste za razmjenu na internetu zbog svoje veličine, odnosno malenkosti.

MP3 (*.mp3) je tip kompresije iz MPEG serije s razinom 3 (layer 3). Layer 3 koristi određeno zvučno kodiranje i psihoakustičnu kompresiju koja uklanja iz podatka informacije koje nisu neophodne za normalno slušanje. Ljudsko uho može čuti u rasponu od 20-40 Hz u niskom frekventnom opsegu, pa do 20 000 Hz u visokom. Najčujniji spektar je oko 1000 Hz (tzv. Kila). Layer 3 vrši kompresiju signala tako da sačuva srednji, najčujniji spektar, a uklanja vrlo visoke frekvencije ili vrlo niske. Dodaje i određene filtere i smanjuje zvučni podatak i do 12 puta (s 1411 kbps na 112-128kbps) ne uništivši slušljivost pa čak i uz zadovoljavajuću kvalitetu koja se može usporediti s nekadašnjim kasetama.

WMA – Windows Media Audio (*.wma) je Microsoftov format za kompresiju digitalnog zvučnog podatka s višom kvalitetom od MP3.

WAV (*.wav) je nekompresirani zvučni podatak koji se koristi za spremanje u zvučne baze. U tom formatu se najčešće vrše snimanja za kasniju reprodukciju, naravno ako je snimljen u zadovoljavajućoj kvaliteti i rezoluciji.

Real Audio (*.ra, *.ram, *.rm) je format koji se često koristi na internetu kao streaming audio tj. zvučni signal koji se može istovremeno učitavati i s malo zakašnjenja (buffering delay) slušati u realnom vremenu. Za njegovo korištenje trebali biste imati RealPlayer (za Windowse ili Mac).

MIDI – Musical Instrument Digital Interface (*.mid) je standard prihvaćen u glazbenoj industriji za kontrolu zvučnih podataka putem električnih instrumenata kao što su primjerice synthesizeri i zvučne kartice u kompjuterima. Ti podatci su u obliku nota, a zvuče onako kakvu opremu za reprodukciju imate.

Svi se zvučni podatci mogu konvertirati, odnosno prebaciti u neki drugi format pomoću određenih programa.